Man loste lichamen op voor geld

In Mexico hebben forensische onderzoekers in 35 botfragmenten en twintig tanden aangetroffen op het terrein van een man die ervan wordt verdachten lichamen te hebben laten verdwijnen met chemicaliën. De vondst werd gedaan bij de stad Tijuana, die grenst aan San Diego in de Verenigde Staten. De man heeft toegegeven in opdracht van een grote drugshandelaar 300 stoffelijke overschotten te hebben verwerkt. Santiago Meza (45), die in Mexicaanse media verklaarde dat er in Tijuana nog meer mensen op vergelijkbare manier hun geld verdienen. Hij verdiende omgerekend 450 euro per week met zijn oplossingen. Video na de break.

Meza bezat verschillende stukjes grond in het landelijk gebied rond Tijuana. De lichamen werden opgelost in zuur, de schaarse overblijfselen begraven. Hij had 24 uur nodig om een lijk geheel op te lossen. Het Mexicaanse forensisch instituut gaat nu de aarde op de terreinen van Meza onderzoeken om te bepalen van hoeveel mensen er nog resten begraven liggen.

Meza vertelde dat hij vanaf 1993 opdrachten uitvoerde voor de georganiseerde misdaad. Hij werd aangehouden in 2009 maar heeft nu een volledige bekentenis afgelegd.

Zijn bijnaam in de media is El Pozolero. Dat is afgeleid van een lokaal gerecht (pozole) waarbij mais met soda wordt bewerkt.

In Tijuana zijn bijna 300 mensen spoorloos verdwenen sinds 1997. In heel Mexico zijn naast de vele doden sinds 2007 9000 mensen vermist. De tanden en de botfragmenten kunnen worden vergeleken met dna-gegevens van vermisten.

Afgelopen week zijn er in Mexico 97 mensen gedood door drugsgeweld. Sinds de drugsoorlog begon in 2007 zijn dat 36.713 mensen. Lees hier dossier Mexico.

Kijk naar de rancho van Meza:

{youtube}FnADlcSa5hg{/youtube}