Man met wapen liquidatie wil niks zeggen

De 26-jarige E.L. die werd gearresteerd nadat het wapen waarmee Stefan Eggermont (foto) is vermoord in zijn woning werd gevonden, wil niet zeggen van wie hij dat wapen heeft gekregen. De politie denkt niet dat de verdachte Eggermont heeft doodgeschoten; hij voldoet niet aan het signalement van de schutter.

L. kwam vrijdag voor de rechtbank, waar zijn voorarrest werd verlengd, meldt AT5. Zijn advocaat zegt te snappen dat het ‘frustrerend’ is voor het OM, de rechtbank en de nabestaanden dat hij niet wil zeggen hoe hij aan het wapen komt. L. zegt echter te vrezen voor zijn leven. ‘Als iemand vreest de volgende te zijn, dan is mijn cliënt het wel’, aldus zijn advocaat.

L.’s dna in handschoenen

Hoewel justitie denkt dat L. niet heeft geschoten, wordt niet uitgesloten dat hij bijvoorbeeld de vluchtauto bestuurde. Daarnaast is zijn dna in handschoenen gevonden, die in dezelfde tas lagen als waar het wapen in zat. L. zegt de handschoenen te hebben aangedaan toen hij het wapen beter wilde bekijken.

Eggermont werd in juli in Amsterdam doodgeschoten. Het gaat waarschijnlijk om een persoonsverwisseling. Vermoedelijk hadden de schutters de broer van Youssef Lkhorf – die werd geliquideerd in de Staatsliedenbuurt – op de korrel. De broer woont in dezelfde buurt, rijdt in hetzelfde soort Fiat Punto en parkeert die regelmatig op de parkeerplaats waar Eggermont dood is geschoten.

Liquidatie in Scheepvaartmuseum

L. werd negen dagen na de liquidatie aangehouden. Er was een anonieme tip bij de politie binnengekomen dat er een vuurwapen in zijn woning lag. Daar werd inderdaad een pistoolmitrailleur met demper en patronen gevonden. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat het waarschijnlijk gaat om het wapen waarmee Eggermont werd doodgeschoten.

Het OM en de politie krijgen van de rechter extra tijd om onder meer onderzoek te doen naar andere dna-sporen en getuigen. De rechtbank heeft daarnaast in het besluit meegenomen dat het wapen dat bij L. is gevonden ‘zeer ernstig’ is. Bovendien is hij al eerder aangehouden met een kogelwerend vest en een vuurwapen. Dat was na de moord op Souhail Laachir, die werd doodgeschoten in het Scheepvaartmuseum. Het OM had niet genoeg bewijs om L. voor die liquidatie vast te houden. Ook toen bleek dat hij niet had geschoten