Man moet straf voor moord geheel uitzitten in Turkije

De in Nederland in 2002 wegens moord tot 18 jaar cel veroordeelde Ertan K. moet zijn straf – in zijn geheel – in Turkije uitzitten. De Turkse autoriteiten hebben een verzoek tot ten uitvoerlegging van de straf van Nederland overgenomen, aldus het Openbaar Ministerie.

1999

De nu 43-jarige K. werd in 2002 door de rechtbank in Haarlem bij verstek veroordeeld voor de moord op een vriend van zijn ex-vriendin, de 17-jarige Amersfoorter Hakim Ryani. Hij ontdekte het slachtoffer in 1999 in de woning van zijn ex in Utrecht, belde een kennis en samen brachten zij de man naar een natuurgebied in Oostzaan. Daar werd de Amersfoorter door de destijds 24-jarige man diverse malen in zijn rug geschoten. Ryani overleed ter plekke.

Vlucht naar Turkije

K. ging er meteen vandoor naar Turkije en is daar al die tijd gebleven. In 2008 werd het vonnis definitief. Op verzoek van het landelijk parket zit K. nu al enige tijd vast en het vonnis is nu ook in Turkije definitief.

De kennis die hem destijds hielp, kreeg 5 jaar cel en heeft die straf inmiddels uitgezeten. De nabestaanden van het slachtoffer zijn ingelicht, zegt het Openbaar Ministerie.