‘Een man on the run, die help je’

De nieuwe verdachte van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt heeft een behoorlijk probleem. Zijn dna is gevonden op een huls uit een AK-47 die is gevonden in de Audi RS4 die is gebruikt bij de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. Hij zou dus naast Hamza B., Anouar "Popeye” B. en Adil "Kinker" A. één van mededaders geweest kunnen zijn. Dat bleek op een pro forma-zitting in de zaken tegen Anouar B. en Adil A. 

Door @Wim van de Pol

De twee verdachten waren vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught weer met een helikopter naar de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp gebracht. Ze zitten nu ruim anderhalf jaar in voorlopige hechtenis voor de moorden op Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf in december 2012. De komst van een nieuwe verdachte maakt de reconstructie van het drama weer wat mistiger.

Rechts voorin

Bénédicte Ficq, advocaat van Adil "Kinker” A., gooide een knuppeltje in het hoenderhok dat het Openbaar Ministerie mogelijk wat in verwarring heeft gebracht. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat er drie of vier mensen in de Audi met Kalashnikovs aan het schieten zijn geweest. Het Openbaar Ministerie lijkt er van uit te gaan dat Hamza B. (die in Marokko terecht zal staan, foto rechts) linksvoor in de auto zat, Popeye B. rechtsvoor en Adil Kinker rechtsachter. Dat is ook de indeling die het beoogde slachtoffer van de aanslag – Benaouf A., ook de belangrijkste getuige van het OM – heeft gegeven. Ficq heeft ontdekt dat er een getuige is die zegt gezien te hebben dat de schutter rechtsvoor met zijn linkerhand de trekker van de AK-47 overhaalde.

Linkshandig

Dat is een opvallende tegenstrijdigheid met de theorie van het OM, de rechtshandige Popeye zat rechts voorin en de linkshandige Kinker achterin. Een andere getuige, die veel feiten gedetailleerd wist te verhalen, is stellig over zijn waarneming dat hij twee rechtshandige schutters rechtsvoor en rechtsachter in de Audi heeft zien stappen. Er zijn sterke aanwijzingen dat zowel Anouar „Popeye” B. als Hamza B. in de Audi hebben gezeten. Van Adil A.’s dna is in de Audi geen spoortje gevonden. Benaouf A. weet niet of Adil A. in de Audi aanwezig was. Als er drie schutters in de Audi hebben gezeten, zat dan Stefan S. misschien in de Audi en niet Adil A.? De officier van justitie ging tijdens de zitting maandagmorgen niet in op deze punten. Ook de onlangs in Amsterdam-Oost doodgeschoten Derk van der Meijden alias Pirki was een verdachte in de zaak. Hij zou in een VW Golf hebben gezeten die op de plaats delict aanwezig was.

Huls

De nieuwe verdachte is Stefan S. (foto boven), die woont in een zijstraatje van de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam-Oudwest. Het is een veertiger die volgens de politie verslaafd is aan harddrugs en in zijn huis soms ook drugs verkocht en mensen over de vloer had. Hij zou Anouar B. in zijn kelder hebben laten schuilen. Zijn dna zat niet alleen op de huls in de Audi maar ook op een tas met AK-47’s die is gevonden in een huis aan de Van Hogendorpstraat waar volgens de politie zowel Anouar B. als Adil hebben verbleven. Hij is door een politie-infiltrant benaderd die zich voordeed als een zware crimineel. S. zijn een aantal uitspraken ontlokt die zijn te relateren aan de moorden in de Staatsliedenbuurt. 

Schuivend metaal

Stefan S. heeft Popeye B. in zijn huis onderdak geboden. Hij zei tegen de politie-infiltrant: 'een man on the run, die help je gewoon.’ Ook zei hij gehoord te hebben dat toen Popeye in zijn huis verbleef Adil A. op zeker moment op bezoek was en hij toen het geluid van 'schuivend metaal’ had gehoord. Hij herkende A. overigens niet tijdens de verhoren. Na de aanhouding van S. duurde het enige tijd voordat hij toegaf dat Popeye bij hem in huis was geweest.

Advocaat Ficq zei het gevoel te hebben dat de politie niet 'open stond’ voor de mogelijkheid dat ook S. deelnam aan de schietpartij omdat 'het setje betrokkenen' al vast zou staan. Officier van justitie Maaike van Kampen bestreed dat: S. is momenteel ook (onder meer) verdacht van medeplegen van de liquidaties.

(wordt vervolgd)