Man opgepakt voor drie liquidatiepogingen (UPDATE)

De 23-jarige A. El B. uit Diemen is deze week aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie liquidatiepogingen. In alle gevallen ging het om aanslagen op mensen uit het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha. El B. overleefde in 2016 zelf een aanslag op zijn leven. Hij is twee keer veroordeeld voor verboden wapenbezit. 

Dat meldt Het Parool.

Chahid Yakhlaf

De eerste liquidatiepoging waarbij El B. bij betrokken zou zijn geweest was de aanslag op Chahid Yakhlaf (foto) op 1 november 2014. Toen ontplofte de Volkswagen Golf waarin Yakhlaf met een vriend zat. Daarna werd Yakhlaf met een automatisch wapen onder vuur genomen door mannen in een BMW. Hij wist echter te vluchten en raakte slechts gewond aan zijn arm. De aanslag vond plaats op de Poortdreef in Almere. Chahid Yakhlaf zou later, op oudjaarsdag 2015, alsnog worden geliquideerd nabij een camping in Kerkdriel waar hij zat ondergedoken. Voor die liquidatie zitten verschillende verdachten vast.

Nourdine A.

De tweede aanslag waar A. El B. bij betrokken zou zijn geweest, was de poging om Nourdine A., alias Hitler, te liquideren. Nourdine A. zat in april 2016 in een auto op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-Nieuw-West toen hij door twee mannen op een scooter onder vuur werd genomen. Hij bleef ongedeerd.

BMW

Twee maanden later zijn Mike I. en Quincy S. opgepakt. Ze zaten in een BMW en waren volgens justitie op weg naar het huis van M. el J. in Almere om hem te liquideren. Het tweetal werd door een arrestatieteam van de weg geplukt. In de BMW werd een vuurwapen, handschoenen en mogelijke vermommingen aangetroffen. I. en S. zitten vast hun zaak loopt momenteel voor de rechtbank.

A. el B. was volgens justitie medeplichtig aan het moordplan maar is (nog) niet voor de rechtbank gebracht.

Zwakbegaafd

In juli 2016 werd El B. vanuit een auto beschoten, terwijl hij op en scooter in de buurt van zijn ouderlijk huis in Diemen reed. Hij bleef ongedeerd. Top-600 lid A. El B. wordt als zwakbegaafd beschouwd. Vorige maand werd hij veroordeeld tot zes maanden cel voor wapenbezit en bedreiging van een politieagent. De politie vond een doorgeladen pistool op de slaapkamer van zijn 11-jarige zusje.