Man overviel homo’s om geldzorgen

Een 48-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld voor het beroven van mensen op een homo-ontmoetingsplaats tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en betalen van een schadevergoeding. De rechtbank Arnehm vindt hem schuldig aan diefstal met geweld en afpersing.

Elst

De man had op een homo-ontmoetingsplaats in Elst onder geweld en bedreiging spullen van het slachtoffer gestolen. Ook moest het slachtoffer onder dwang 100 euro afstaan. Diezelfde dag pleegde hij nog een diefstal onder bedreiging van geweld op een homo-ontmoetingsplaats in Wijchen.

Paniek

De Nijmegenaar meldde de feiten nog op de dag zelf bij de politie. Hij vertelde dat hij in paniek was geraakt toen hij van de Belastingdienst te horen kreeg dat hij nog meer geld moest terugbetalen dan dat hij al had gedaan. Volgens de rechtbank kon hij zijn financiële situatie niet langer overzien en heeft onder stress en in een impuls de beide delicten gepleegd.

Persoonlijkheidsproblemen

Normaal krijgen mensen voor dit soort delicten lange gevangenisstraffen. Maar de rechtbank heeft ook rekening gehouden met het feit dat de man verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft getoond. Hij heeft de misdrijven bekend en heeft van meet af aan meegewerkt met het strafrechtelijk onderzoek. Ook heeft hij zelf aangegeven te willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en graag hulp en begeleiding te willen bij praktische zaken. Uit het onderzoek volgde dat hij voor de feiten verminderd toerekeningsvatbaar is. Er is een  grote noodzaak om zijn persoonlijkheidsproblemen te behandelen en om praktische begeleiding te bieden. Dit vermindert de kans op herhaling. De behandeling en de begeleiding zijn hem door de rechtbank ook opgelegd.