De man die The Godfather schoonde is dood

De man die het woord “mafia” uit de film The Godfather liet verwijderen is overleden. Anthony Colombo (71, foto) was de zoon van maffiabaas Joseph A. Colombo Sr.. Hij intimideerde de producenten van onder meer The Godfather en tv-serie The FBI, maar ook een minister van Justitie onder Richard Nixon.

Lijn in het zand

De Colombo-familie stamt uit de buurt van New Utrecht in Brooklyn, het is een van de klassieke five families uit New York. De leiders van de five families hadden de roman van Mario Puzo over The Godfather met zeer gemengde gevoelens ontvangen. Het woord mafia kreeg er vleugels door en dat was tegen het zere been van de Amerikaanse Sicilianen.

Toen in 1970 de plannen voor een verfilming bekend werden trok men een lijn in het zand: woorden als mafia of mob mochten daarin niet voorkomen. De zoon van Joseph A. Colombo Sr. (foto rechts) begon een missie.

Discriminatie

Anthony werd in 1970 voorzitter van de Italian-American Civil Rights League, die zijn vader oprichtte tegen discriminatie van burgers van Italiaanse komaf. Nadat broer Joseph Colombo Jr. in april van dat jaar werd gearresteerd op verdenking van afpersing demonstreerde de League voor het FBI-kantoor in New York. De beweging sloeg de juiste toon aan. Op 29 juni kwamen 150.000 Italiaans-Amerikanen samen op op Columbus Circle bij Central Park om te protesteren tegen vooroordelen en discriminatie.

Geschoond

De Italian-American Civil Rights League ageerde onder leiding van Anthony Colombo tegen reclamespots met karikaturen van Italianen maar ook tegen tv-serie The FBI, die het woord mafia en bepaalde passages verwijderde uit de scripts. Het ministerie van Justitie verwijderde het woord mafia uit alle ambtelijke documenten. En ook de The Godfather werd geschoond.

Of een en ander nu geheel en al zonder dreiging is gegaan blijft wat schimmig. The New York Times schreef dinsdag in retrospectief:

Als de Mafia niet zijn onofficiële zegen aan de film had gegeven dan had de productie van The Godfather allerlei onverwachte moeilijkheden kunnen overkomen zoals problemen met de vakbonden, verdwenen decorstukken of zelfs verdwenen acteurs.

Familie

Screenwriter Nicholas Pileggi klaagde in 1971 dat de producent van The Godfather was bedreigd met boycots, wilde stakingen, en demonstraties enkele weken voor de start van het draaien.

Hoe dan ook. Het woord “mafia” valt niet in de film. De nadruk ligt op het woord “familie”. Anthony Colombo zelf zei later:

Als wij niet hadden gewild dat het in New York zou worden gemaakt dan was het niet gemaakt. Punt.

Vader Joseph Colombo werd op 28 juni 1971 neergeschoten op een eenheidsdag van de Italian-American Civil Rights League en raakte nooit meer bij kennis. Anthony Colombo suggereerde dat het een liquidatiepoging door de federale overheid was.

Legale zakenleven

De Italian-American Civil Rights League is inmiddels al decennia ter ziele. Anthony Colombo ging in de bouwsector, horeca en de stomerij, en ja naar verluidt ook wat in de criminaliteit.

Inmiddels zijn de tijden veranderd en zijn de meeste telgen van de five families het legale zakenleven ingestapt. Ze zijn ook in dat opzicht in hun landhuizen op Long Island niet meer te onderscheiden van hun dure buren. Ze zijn geheel geïntegreerd. Rudolph Giuliani werd burgemeester en crimefighter in New York.

De Italian-American Civil Rights League is niet meer nodig.