‘Man tilt Belastingdienst voor 1,7 miljoen’

Vorige week dinsdag is door de FIOD een 48-jarige man uit Schiedam aangehouden die ervan wordt verdacht voor 1,7 miljoen euro te weinig aan belasting te hebben betaald. Dat heeft de dienst vandaag naar buiten gebracht. De man werkte met een eenmanszaak veel voor gemeenten.

Woning

De formele verdenking is het opzettelijk niet doen van aangifte omzetbelasting, het niet betalen van verschuldigde omzetbelasting, het doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het plegen van valsheid in geschrift.

Zijn woning is onder leiding van het functioneel parket doorzocht en er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, contant geld, een auto en sieraden.

FIU

Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen over de man en zijn eenmanszaak bij het meldpunt van de FIU over ongebruikelijke transacties.

De man deed onder andere grote contante geldopnamen. Ook bracht hij grote bedragen naar landen buiten de Europese Unie.

Valse facturen

De man liet zich met zijn eenmanszaak veel inhuren door gemeenten. Volgens de FIOD blijkt uit onderzoek dat hij die werkzaamheden waarschijnlijk onjuist heeft gedeclareerd door gebruik te maken van valse facturen.

De man heeft vermoedelijk ook geen of opzettelijk onjuiste omzet- en inkomstenbelasting ingediend.

Op deze wijze zou hij ruim 1,7 miljoen euro te weinig aan belasting hebben betaald.