Man vast voor wildwest-schietpartij De Clercqstraat


Pas woensdag heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat op 19 januari de 33-jarige Quincy S. is aangehouden. Hij zou een van de schutters zijn geweest bij de dodelijke schietpartij voor de deur van een waterpijpcafé in Amsterdam-West.

Rondvliegende kogel

Daar raakte op 13 mei 2015 Youssef El Kahtaoui (25) door een rondvliegende kogel dodelijke verwond. Hij was uit zijn auto gekomen toen hij de consternatie bij het waterpijpcafé zag. Daar kwamen rond rond 00.15 gewapende mannen naar buiten die vergeefs op zoek waren geweest naar een persoon die ze wilde liquideren. De kogelregen doorboorde ook de ruiten van een tram. Niemand raakte verder gewond.

Almere

De verdachte is in het huis van bewaring aangehouden. Hij zat daar sinds 2 juni 2017 in voorlopige hechtenis. Samen met vier anderen wordt hij ervan verdacht om om iemand in Almere te liquideren. Bij die aanhouding reden twee verdachten in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. Zij droegen dubbele kleding, een muts en handschoenen. Zij hadden bovendien versleutelde telefoons en een wapen bij zich.

Gewond

Youssef El Kahtaoui

Tijdens de schietpartij op 13 mei 2015 is een van de schutters gewond geraakt doordat hij vanuit het waterpijpcafé werd beschoten. Een kogelpunt boorde zich via het lichaam van de schutter in de deurpost van het café. Onderzoek aan de kogel wees uit dat er dna-materiaal van de gewonde schutter op was achtergebleven. Doordat eerder dna-materiaal van de verdachte werd afgenomen in de zaak met betrekking tot de voorbereiding van een liquidatie in Almere, kwam een dna-match tot stand met het materiaal afkomstig van de kogel.

Beperkingen

De verdachte heeft tot op heden voor deze nieuwe zaak in beperkingen gezeten. Nu de beperkingen zijn opgeheven, melden politie en OM de aanhouding. Donderdag 15 februari wordt de zaak van de voorkomen liquidatie in Almere pro forma voor de rechtbank behandeld. Dan zal de officier de rechtbank verzoeken beide zaken – de moord in de De Clercqstraat en de voorkomen liquidatie in Almere – in het vervolg samen te behandelen.

Voorgaande berichten:

20.000 euro voor gouden tip in zaak El Kahtaoui

Politie op het spoor schutter liquidatie 2015

Politie zoekt vuurwapens in gracht

Slachtoffer De Clercqstraat was geen doelwit