Man verdacht van banden met drugskartel

De 37-jarige Ricky A. uit Den Haag wordt verdacht banden te hebben met een Colombiaans drugskartel. De man kwam op de radar nadat een undercover agent die aan een andere operatie werkte per toeval met A. in aanraking kwam. Ricky A. werd vorig jaar samen met zijn vriendin gearresteerd.  

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde Ricky A. er in Nederland voor dat zendingen cocaïne uit containers werden gehaald. Hoewel er wel eens tips waren binnen gekomen dat A. een erg luxe leventje leidde, zonder een reguliere bron van inkomsten te hebben, kwam hij pas in december 2016 op de radar van de politie, zo schrijft het AD.

Keukentafel

Dat gebeurde nadat de undercover agent aan de keukentafel bij Ricky A. belandde, in zijn onopvallende rijtjeshuis in de Haagse wijk Loosduinen. Daar vertelde A., die meende met een drugshandelaar van doen te hebben, dat hij zogenoemde “rescueteams” kon regelen, die partijen cocaïne uit konden halen in de haven van Rotterdam en op Schiphol.

Daarna belandde A. onder de tap en werd hij regelmatig geobserveerd. De politie kwam er achter dat hij ook reisjes maakte naar bijvoorbeeld Madrid en Colombia. Allemaal ten dienste van de cokehandel, aldus het OM dat vermoedt dat A. in Zuid-Amerika contacten had met het Los Urabeños-kartel.

Aanrecht

De vriendin van Ricky A. was van alles op de hoogte, aldus de officier van justitie. Ze had onder andere contact met enkele medeverdachten. En toen de politie de woning van het tweetal binnenviel, stond de machine om drugs te verpakken gewoon op het aanrecht. Volgens het AD werkte de vrouw bij de Orde van Advocaten. Daar is ze inmiddels ontslagen.

De 2 verdachten zijn lopende het proces op vrije voeten. De rechtszaak is inmiddels begonnen.