Deze man verhandelde tonnen drugs vanuit de bajes (VIDEO)

Braziliaanse autoriteiten hebben een internationaal drugsnetwerk opgerold. De bendeleden kochten voor tonnen aan drugs bij een Braziliaanse maffiabaas die in Paraguay in de cel zit. Deze Jarvis Chimenes Pavão (foto) verkocht vanuit zijn VIP-cel in Tacumbú (video na de break) onder andere 4,5 ton cocaïne en marihuana. 

Pavão is volgens de autoriteiten ook verantwoordelijk voor een hevige oorlog tussen verschillende drugsbendes die actief zijn in het grensgebied tussen Paraguay en Brazilië. De maffiabaas zou achter de moord zitten op Jorge Rafaat Toumani, een grote drugshandelaar. Na die moord in 2016 werd de broer van Pavão als vergelding geliquideerd. Het leidde tot een lange, bloedige drugsoorlog.

Gevangenisopstanden

Pavão staat op een lange lijst met Latijns-Amerikaanse drugsbazen die vanuit de gevangenis nog volop actief zijn in de georganiseerde misdaad. Pavão zelf werd in 2009 gearresteerd in Paraguay en veroordeeld tot acht jaar cel. De VS hebben om zijn uitlevering gevraagd. Dit jaar zou de Braziliaanse drugsbaas eerst echter worden uitgewezen naar zijn vaderland. Pavão wilde dat voorkomen en zorgde daarom voor grote onrust in de gevangenis waar hij gedetineerd zit. Het leidde tot een reeks gevangenisopstanden in Paraguay. In Tacumbú waar Pavão vast zit werd daarbij net op tijd een zwaar explosief onschadelijk gemaakt. Daardoor werd verhinderd dat een groot aantal gevangenen zou hebben kunnen ontsnappen.

Hieronder de beelden die de Paraguayaanse zender ABC Color mocht maken van de VIP-cel van Pavão, die ook zichtbaar dienst deed als een soort van kantoor. Het vertrek bevat onder andere een medicijnkast, koelkast, flatscreen en een ingebouwde airco.