Man veroordeeld tot 13 jaar cel voor doden vrouw

Herman M. uit Wernhout (Noord-Brabant) is door de rechtbank Breda veroordeeld tot 13 jaar cel voor het doden van zijn echtgenote Ingrid van Elsacker (46). De vrouw werd in maart vorig jaar dood gevonden in haar woning aan de Julianalaan.

Aanvankelijk verklaarde M. dat hij was overvallen toen hij vuilnis in een afvalcontainer wilde gooien. In het politieonderzoek dat volgde, werd echter een trainingsbroek van de man gevonden met bloedsporen van zijn echtgenote erop. Die had hij, samen met zijn schoenen met daarop het bloed van zijn vrouw, verstopt achter het voorpaneel van een inbouwtoilet. Ook op de Croc-slippers die hij droeg, bleken bloedsporen van zijn echtgenote te zitten.

Electriciteitssnoer

Later bekende de man dat hij zijn echtgenote op het hoofd had geslagen en had gewurgd met een electriciteitssnoer. Ook had hij haar gestoken met een keukenmes. Volgens de advocaat van Herman M. heeft zijn cliënt gehandeld onder invloed van medicijnen. Het Openbaar Ministerie had 18 jaar cel geëist voor moord. De rechtbank achtte dat laatste niet bewezen en veroordeelde de man voor doodslag.

Kinderen

De rechtbank rekent het Herman M. zwaar aan dat hij zulk bruut geweld op zijn echtgenote heeft uitgeoefend en haar om het leven heeft gebracht. De man nam hiermee bovendien het risico dat hun 14-jarige dochter, die boven lag te slapen, en hun 17-jarige zoon, die elk moment thuis kon komen van uitgaan, geconfronteerd zouden worden met het buitensporige geweld op hun moeder. Hij heeft door het ombrengen van zijn vrouw zijn kinderen hun moeder ontnomen. Hun vertrouwde omgeving is hiermee ineens weggevallen. De kinderen zijn ondergebracht bij andere gezinnen.

Dwaalspoor

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank ook laten meewegen dat de man de politie eerst op een dwaalspoor heeft willen zetten van een fatale overval.

Hier de hele uitspraak.