Man vrijgesproken van moord uit 1991 (VIDEO)

Een man die op 14-jarige leeftijd veroordeeld werd voor een moord die hij niet had gepleegd is hiervoor woensdag door een rechtbank in Brooklyn, New York, vrijgesproken. De 41-jarige zat tussen 1991 en 2009 vast door een blunder van justitie en de rechter.

Rikers Island

De nachtmerrie van John Bunn begon in 1991 nadat hij met een 17-jarige vriend werd opgepakt op basis van een anonieme tip. Twee medewerkers van de beruchte penitentiare inrichting Rikers Island in New York waren beschoten in hun auto in een arme zwarte buurt in Brooklyn op 13 augustus 1991. Een van hen overleed de andere raakte ernstig gewond. De daders waren twee jongens op een fiets. Ze hadden het op de auto van de slachtoffers voorzien.

De 17-jarige medeverdachte van Bunn had al een strafblad met veroordelingen voor berovingen. Er werd een getuige aangedragen die de jongens op een foto aanwees als de daders. De twee kregen geen tijd en geen adequate juridische bijstand en werden in één dag met een jury berecht en veroordeeld tot levenslang. In de loop der jaren bleek echter dat de vingerafdrukken op de fietsen en in de auto niet overeenkwamen met die van de verdachten.

Vervalsen

Ook kwam vast te staan dat het politiewerk was gedaan door een rechercheur die meerdere verdachten door bewijs te vervalsen wist te veroordelen.

Gedurende zijn jaren in de gevangenis leerde Bunn zichzelf lezen en schrijven en zette hij een bibliotheek op. In 2009 kwam Bunn onder voorwaarden op vrije voeten. Hij begon een alfabetiserings- en bibliotheek-project voor Amerikaanse gevangenissen.

Bunn bleef ook strijden om zijn onschuld vast te stellen. In 2016 verwees het hooggerechtshof van de staat New York de zaak van de twee terug naar de rechtbank (zie het arrest met het hele verhaal).

Bij de beslissing van de rechter tot vrijspraak was er veel emotie. De rechter pakte beide handen van de ex-verdachte vast.