Man wilde valse Van Gogh verkopen

Een 56-jarige man uit Overijssel heeft geprobeerd voor 15 miljoen euro een vals schilderij van Vincent van Gogh te verkopen. Volgens de politie vervalste hij daarvoor documenten van het Van Gogh Museum om het echt te laten lijken.

Voorstudie

Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij ‘De Oogst’. Kerst W. is een recreatieondernemer uit het Overijsselse Wanneperveen. Hij is afgelopen dinsdag aangehouden. Een commissionair deed eind juni aangifte van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte toen hij het doek aangeboden kreeg.

Museum

W. overhandigde hem ook een authenticiteitsdocument en een bevestigingsbrief uit naam van het Van Gogh Museum. In de bevestigingsbrief staat vermeld dat het om een werk gaat dat in de optiek van het museum toegeschreven kon worden aan Van Gogh. Maar, bij navraag door de commissionair bij het Van Gogh Museum bleek het om vervalste documenten te gaan. Het Van Gogh Museum deed toen ook aangifte bij de politie in verband met de vervalste documenten waarbij het merk en de naam van het museum onrechtmatig werden gebruikt.

Kluis

Het schilderij is internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. In het aanbod staat vermeld dat het om een voorstudie gaat van het schilderij ‘De Oogst’, een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum. Na onderzoek van de politie en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, bleek het doek in een kluis in Hilversum te zijn opgeslagen. Daarna is de man uit Wanneperveen aangehouden en is zijn woning doorzocht.

Valsheid

Het OM verdenkt de man van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. Bovendien verdenkt het OM de man van het te koop aanbieden van een kunstwerk waarop valselijk de naam van een kunstenaar is aangebracht. De politie en het OM doen verder onderzoek en sluiten meerdere aanhoudingen niet uit.