Man zit ‘buitensporig lang’ in voorarrest

De 51-jarige K. uit Litouwen wacht al bijna twee jaar in voorarrest op de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Dat is 'buitensporig lang' volgens de rechtbank in Den Bosch, zo bleek dinsdag tijdens een pro formazitting. De Litouwer wordt ervan verdacht dat hij op 1 januari 2012 een 23-jarige Pool heeft doodgestoken in het Brabantse Sint Oedenrode.

Door Michael de Hoogh

De rechtbank besloot echter de man toch langer in voorlopige hechtenis te laten zitten. De inhoudelijke behandeling van de moordzaak staat gepland op 6 en 7 januari 2014, ruim twee jaar na het delict.

Noodweer

De verdediging vindt het absurd dat de verdachte nog steeds in voorarrest zit. Er is veel onderzoek gedaan in de deze zaak. Zo is er onder meer een reconstructie gemaakt op de plaats delict. Maar dat de Litouwer zo lang op zijn strafzaak moet wachten is volgens de advocaat van de verdachte niet te wijten aan zijn cliënt. 'Hij wil duidelijkheid. Hij gaat zich ook beroepen op noodweer', aldus de advocaat ter zitting.

Buitensporig

Volgens de rechtbank en de officier van justitie is de lange voorlopige hechtenis inderdaad 'buitensporig lang', maar gaat het om het zwaarste misdrijf uit ons strafrecht. De Litouwer blijft nog zeker tot en met 6 en 7 januari, de inhoudelijke behandeling, vastzitten.

Steekpartij

Bij de politie komt op 1 januari 2012 een melding binnen over een steekpartij bij een woning aan de Liempdseweg in Sint-Oedenrode. Daar wordt een zwaargewonde man aangetroffen die overlijdt aan zijn verwondingen. Er worden meteen zes verdachten aangehouden, maar vijf van hen worden korte tijd later weer vrijgelaten. De 51-jarige Litouwer K. wordt nu verdacht van moord dan wel doodslag. 

Volgens de verdediging staat K. te popelen om zich te verantwoorden voor de rechtbank. Eerder zorgde de Litouwer al voor opschudding tijdens een pro formazitting in deze zaak, toen hij zijn vorige raadsman de zaal uit stuurde. Op 1 januari 2014 gaat het voorarrest het derde jaar in.