Mandy P. vrij en naar Nederland

Mandy Pijnenburg (23) komt na vijf jaar detentie in de Dominicaanse Republiek terug naar Nederland. De Tilburgse is maandagnacht op het vliegveld gestapt. Naar verwachting landt ze rond halfeen op Schiphol waar haar ouders haar zullen opvangen. Dat meldt het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant dinsdag. Pijnenburg is in 2006 veroordeeld wegens drugssmokkel in de Dominicaanse Republiek waarvoor ze tien jaar kreeg opgelegd. In hoger beroep werd deze straf gehalveerd, vooral omdat het hof vaststelde dat ze slachtoffer was van loverboys. Zie video na de break.

Pijnenburg heeft altijd gezegd dat ze gedwongen is om 20 kilo cocaïne in haar bagage mee te nemen. Pijnenburg is al negen dagen op vrije voeten geweest in de Dominicaanse Republiek.

Volgens het Steunpunt Huiselijk Geweld kon ze om ‘veiligheidsredenen’ nog niet naar Nederland. Eerst moesten procedures voor een veilig onderkomen doorlopen worden, laat het steunpunt, dat Pijnenburg helpt bij de terugkeer, weten.

Delano P., een dertiger, is door het gerechtshof in Den Bosch in 2009 tot drie jaar celstraf veroordeeld voor het organiseren van het drugstransport. Hij heeft bij het hof gezegd dat Pijnenburg vrijwillig naar de Dominicaanse Republiek is vertrokken om de drugs op te halen. Hij is vrijgesproken door het hof van aanzetten tot prostitutie van P.

Zie meer over de achtergronden van de zaak op Misdaadjournalist.