Verdachten zaak verdwenen Vlaamse voor hof

Het parket-generaal van Antwerpen wil alsnog Antwerpse politieagenten en Marc de Schutter voor het hof van assisen brengen voor betrokkenheid bij de moord op Vera van Laer (30). Dat schrijven Belgische media. Vera van Laer verdween op 5 juli 1996 bij het centraal station van Antwerpen.

Philips

Marc de Schutter was de laatste die haar op 5 juli 1996 zag toen hij haar bij het station afzette. hij was toen haar ex-vriend. De Schutter was ook een invloedrijk zakenman, die betrokken was in duistere affaires zoals de zaak-Superclub, een gigantische fraude met een videowinkelketen waar ook Philips bij betrokken was.

Politie

Hij beschikte over zeer goede contacten bij de politie en de magistratuur. Een aantal vooraanstaande politiemensen zouden vervolgd kunnen worden omdat ze het onderzoek naar de moord op Vera van Laer zouden hebben gesaboteerd. Een van de politierechercheurs zou het lijk van Vera van Laer hebben laten verdwijnen, al zijn daar tot nu toe geen bewijzen voor gevonden.

Thailand

De Schutter is in 1998 aangehouden geweest in de zaak, maar kwam toen na twee maanden voorhechtenis vrij onder voorwaarden en betaling van een borgsom van toen nog één miljoen frank. In 2003 werd hij buiten vervolging gesteld bij gebrek aan bewijs. Zeven jaar later werd het gerechtelijk onderzoek naar haar verdwijning heropend en dat leidde eind juli 2012 tot zijn aanhouding in Thailand, waar De Schutter werkzaam was. Hij werd uitgeleverd en zat tussen september 2012 en januari 2013 in de gevangenis van Antwerpen, waar hij op borgtocht en onder voorwaarden vrijkwam.

Tuin

In 2012 deed de politie op verzoek van België in het onderzoek opgravingen in de tuin van het huis van de burgemeester van Terneuzen in het Zeeuws-Vlaamse Philippine. Marc de Schutter woonde enige jaren in dat pand, ook ten tijde van de verdwijning.