Geen levenslang hotelmoord Tilburg

De 44-jarige Marco de K. uit Baarle Hertog heeft in hoger beroep 28 jaar celstraf gekregen voor de moord op Kelly Balmaakers in 2009, drie pogingen tot moord en een poging tot doodslag voor een schietpartij in Marseille. Hij werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot levenslang. De K. heeft de 22-jarige Kelly in een hotelkamer in Tilburg doodgeschoten.

K. en het slachtoffer kenden elkaar omdat ze een affaire gehad zouden hebben. Volgens het gerechtshof in Den Bosch heeft zich het volgende afgespeeld in een kamer van het Tilburgse Mercure Hotel: ‘Toen het slachtoffer na een slaande ruzie naar de badkamer liep, heeft de verdachte een vuurwapen gepakt en dat, lopende naar de badkamer, doorgeladen. In de deuropening van de badkamer zag hij zijn vriendin op haar knieën voor het bad zitten. Daarna heeft hij het wapen gericht en haar door het hoofd geschoten.’

Het gerechtshof is van mening dat de verdachte niet in een drift of opwelling heeft gehandeld, vooral omdat het stel wel vaker heftige ruzies had. Het hof acht dan ook bewezen dat de verdachte zijn vriendin met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht en dat er dus sprake is van moord.

Een jaar voor de moord in Tilburg is K. betrokken geweest bij een schietpartij in Marseille. Daar zegt het hof het volgende over: ‘Ondanks dat zijn DNA ter plaatse werd aangetroffen, heeft de verdachte zijn betrokkenheid steevast ontkend. De verklaringen van een vriend en vriendin van het slachtoffer en de resultaten van het telecommunicatieonderzoek zijn volgens het gerechtshof echter het bewijs van het tegendeel. Tegenover die vriend en vriendin had het latere slachtoffer gezegd dat de verdachte in Marseille had geschoten. Bovendien is gebleken dat er op tijdstippen rond de schietpartij met de telefoons van de verdachte vanuit Marseille sms-berichten zijn verzonden naar het latere slachtoffer, zijn ex-echtgenote en een vriend. Volgens het gerechtshof is de verklaring van de verdachte dat hij op het moment van de schietpartij niet in Marseille was, dan ook ongeloofwaardig.’ 

Het hof vindt de strafbare feiten buitengwoon ernstig, maar is niet van mening dat K. voor de rest van zijn leven buiten de samenleving moet blijven. Daarom geen levenslange gevangenisstraf, zoals eerder wel opgelegd door de rechtbank.  

Lees hier het gehele vonnis.