Marco Kroon wees deal OM af

De kapitein van het Korps Commandotroepen Marco Kroon staat vandaag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Hij is verdacht van drugsgebruik en het bezit van cocaïne, xtc en stroomstootwapens. Kroon baatte een café uit in het centrum van Den Bosch toen de zaak tegen hem naar buiten kwam. De officier van justitie zei vanmorgen dat het Openbaar Ministerie vorig jaar aan Kroon een deal heeft voorgesteld. Als hij gebruik en bezit van cocaïne zou toegeven was het OM bereid af te zien van een rechtszaak.

Kroon weigerde dat omdat hij (nog steeds) volhoudt onschuldig te zijn aan die feiten. Kroon is één van de weinige levende oorlogshelden van Nederland. Voor zijn optreden in Afghanistan kreeg hij de Militaire Willemsorde. Die onderscheiding kan hem worden afgenomen bij oneervol ontslag of een straf van meer dan een jaar cel. Kroon zei vanmorgen onschuldig te zijn en nooit vrijwillig drugs te hebben gebruikt. Wel gaf hij toe dat hij een stroomstootwapen in zijn bezit heeft gehad.

‘Het OM realiseerde zich dat het voor Kroon zeer belastend zou zijn als er een rechtszaak zou komen”, aldus de officier van justitie Mariska Wijnbelt tegen de rechtbank in Arnhem. Kroon had dan een transactie gekregen voor bezit van een stroomstoot wapen. 

Kroon zou dan wel ontslagen zijn bij Defensie. Het OM had hem dan wel een transactie aangeboden voor het bezit van en doorgeven aan anderen van stroomstootwapens.

‘Defensie is mijn leven. Hier moet de onderste steen boven komen,’ zei Kroon vanmorgen.

Hij zei de stroomstootwapens niet als wapens te hebben gezien. Het wapen was bestemd voor zijn vriendin. Kroon en zijn vriendin zijn eigenaar van café Vinny’s in Den Bosch.

Op kleding van Kroon heeft de politie sporen gevonden van drugs en ook in borstharen zijn sporen van cocaine en mdma (xtc) gevonden. Deskundigen concluderen uit de hoeveelheid gevonden sporen dat hij actief cocaine en mdma moet hebben gebruikt. Die getuigen-deskundigen komen later deze week aan het woord.

Kroon zegt te vermoeden dat de drugs door anderen zijn toegediend zonder dat hij daar erg in had. doorhad. Zijn vriendin gebruikte wel drugs maar dat wist hij pas nadat zijdoor de politie was verhoord.

Kroon zegt dat mensen hem kapot willen maken en zegt sachtoffer te zijn van een complot. Hij zei ook bedreigingen te hebben ontvangen.

 

Lees ook:

Willekeur bij justitie met drugstest haren’

‘Marco Kroon voor de rechter’