Marco Kroon wil meer tijd voor rechtszaak kopstoot carnaval

Op donderdag 11 juli begint voor de rechtbank in Arnhem de strafzaak tegen militair Marco Kroon (48) die terechtstaat wegens wildplassen en een kopstoot die hij aan een agent zou hebben uitgedeeld tijdens carnaval in Den Bosch. Kroon vraagt echter met zijn advocaat Geert-Jan Knoops meer tijd voordat hij zich voor de rechter moet verantwoorden.

Geslachtsdeel getoond

Kroon, de drager van de Militaire Willems-Orde, wordt verdacht van mishandeling van een politieagent, schending van de eerbaarheid en belediging. Hij werd op 3 maart tijdens carnaval in Den Bosch gearresteerd nadat hij was betrapt op wildplassen. Het OM verwijt hem dat hij drie agenten op diverse manieren onheus en op strafbare wijze heeft bejegend. Zo zou de militair een agent zijn geslachtsdeel hebben getoond en naar een andere zijn middelvinger hebben opgestoken. Daarnaast zou hij bij zijn aanhouding een politieagent een kopstoot hebben gegeven. Kroon ontkent dit laatste. Zowel een agent als de echtgenote van Kroon hebben het incident gefilmd.

Extern onderzoek

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag de strafzaak tegen Kroon ingepland, maar die zegt meer tijd nodig te hebben voor de zaak. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft externe deskundigen ingeschakeld die onderzoek hebben gedaan naar het incident, maar het is nog wachten op hun bevindingen. Wat er precies nader is onderzocht, wil Knoops pas bekendmaken tijdens de rechtszaak.

Najaar

Marco Kroon moest zich aanvankelijk verantwoorden bij de politierechter, die alleen eenvoudige strafzaken behandelt, maar ook dat staat – als het aan de verdediging ligt – donderdag ter discussie. Kroon zal zelf bij de zitting aanwezig zijn. Verwacht wordt dat de inhoudelijke behandeling pas dit najaar plaats gaat vinden.

Schorsing

Het ministerie van Defensie schorste Kroon na het incident. Zolang hij is geschorst, mag hij niet publiekelijk optreden in uniform en niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals de Nationale Dodenherdenking. Defensie vergoedt zijn advocaatkosten niet.

Eerder in opspraak

In 2011 werd Kroon vrijgesproken van het bezit van cocaïne en MDMA. Wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke celstraf wegens het bezit van vier stroomstootwapens.