‘Marechaussee weigert beveiliging te leveren’

De Koninklijke Marechaussee heeft tot nu toe geweigerd om personeel te leveren voor de beveiliging van rechters en officieren van justitie, aldus het Algemeen Dagblad. De politie had hierom na de moord op advocaat Derk Wiersum verzocht omdat er groot capaciteitsgebrek bij de politie is.

Irritatie

De Kmar is een deel van de krijgsmacht en valt niet onder het ministerie van Justitie en wordt ook betaald uit andere middelen.

Volgens het AD is over de weigering grote irritatie ontstaan binnen de politietop. De Kmar zegt zelf ook overbelast te zijn, met name door extra beveiligingstaken van moskeeën, synagogen, de Tweede Kamer en luchthaven Schiphol.

Marengo-proces

De extra beveiliging die nu nodig is geldt twintig tot dertig mensen die betrokken zijn bij het Marengo-proces tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi en medeverdachten. De politie heeft al tientallen agenten uit de verschillende regio’s overgeplaatst om aan de extra vraag naar recherchecapaciteit en beveiliging te kunnen voldoen. De minister van Justitie wil een nationale drugspolitie optuigen. Veel ander politiewerk blijft daardoor liggen. Burgemeesters schreven woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het water hen wat betreft de politiecapaciteit aan de lippen staat.