Marine in grote anti-coca operatie

De Verenigde Staten zijn samen met andere landen een grote operatie tegen drugsmokkel gestart in de wateren voor de kust van Centraal-Amerika. Aan deze zogeheten Operation Martillo (Operatie Hamer) doen ook militairen uit Nederland mee, samen met militairen uit twaalf andere landen. Nederland heeft in een regio verschillende schepen en vliegtuigen van de Koninklijke Marine.

 

Langs de Caraïbische kust van Centraal-Amerika wordt op grote schaal cocaïne vanuit Colombia naar landen als Honduras, Costa Rica en Guatemala vervoerd. Dat gebeurt zowel in containerschepen als in vaartuigen van allerlei soort en maat, maar ook met vliegtuigen. Vanuit Centraal-Amerika gaat de cocaïne ofwel naar Mexico, ofwel direct naar de VS.

Aan de oefeningen doen ook Belize, Canada, Colombia, El Salvador, Frankrijk, Groot-Brittannië, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en Spanje mee.

De actie valt onder de defensiestaf van Southern Command in Miami. Generaal Douglas Fraser van Southern Command stelt dat ongeveer 80% van de cocaïne die in de VS aankomt via zee wordt vervoerd. Maar daarbij moet ook de cocaïne worden gerekend die vanuit de Colombiaanse westkust over de Stille Oceaan wordt aangevoerd.

Southern Command is één van de negen operationele commandocentra van de Amerikaanse strijdkrachten. De feitelijke coördinatie van de operatie ligt in handen van de Joint Interagency Task Force South, een onderdeel van Southern Command, in Key West, Florida. Deze taskforce richt zich voornamelijk op georganiseerde criminaliteit en drugssmokkel in de regio. Ook andere diensten als de Coast Guard en de Drug Enforcement Adminstration (DEA) nemen daarin deel.

Volgens Southern Command duurt de actie ‘onbepaalde tijd’. Hier het officiële persbericht.

In 2011 werd in dergelijke operaties 119.000 kilo coke onderschept, ter waarde van 2,35 miljard dollar op de Amerikaanse markt.