Marine onderschept 1200 kilo coke

Voor de tweede keer in korte tijd heeft de Koninklijke Marine in het Caraïbisch gebied een grote hoeveelheid cocaïne onderschept. Patrouilleschip Zr. Ms. Amsterdam onderschepte in een week twee drugstransporten van in totaal 1.200 kilo cocaïne. Eind oktober pakte de Amsterdam 1.450 kilo cocaïne. 

(foto archief defensie)

NH90

De eerste onderschepping was een go fast die met hoge snelheid van de Colombiaanse kust in noordelijke richting voer. De boordhelikopter, een NH90, bracht de speedboot tot stoppen. De go-fast had 600 kilo cocaïne aan boord. De opvarenden zijn door leden van de U.S. Coast Guard aangehouden. Deze zogeheten Law Enforcement Detachment (LEDET) vaart aan boord van de Amsterdam mee in het kader van Operatie Martillo, dat is een samenwerking van Defensie en opsporingsdiensten van verschillende landen die drugstransporten in het Caraïbisch gebied proberen tegen te gaan.

Donker

De tweede onderschepping betrof een verdachte go fast die vanaf Venezuela in noordelijke richting koerste. De Amsterdam volgde de speedboot ongemerkt in het donker tot op een mijl afstand. Toen de bemanning uiteindelijk doorhad dat ze werden gevolgd probeerden ze er met hoge snelheid vandoor te gaan, terwijl de bemanning drugs over boord zette. De go-fast ontkwam. De Amsterdam haalde 19 balen cocaïne met een gewicht van 600 kilo uit het water.