Marine onderschept 300 kilo cocaïne

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen heeft afgelopen week op tientallen mijlen uit de kust van Panama een drugssmokkelboot onderschept. Tijdens haar patrouille, ontving de Groningen ’s nachts informatie van een Amerikaans patrouillevliegtuig over een snel varende smokkelboot – een zogeheten go-fast – met een noordelijke koers. De Groningen zette een helikopter in die de go-fast moest onderscheppen.

(beeld archief, Zr. Ms. Amsterdam)

Toen de helikopter bij de smokkelaars aan kwam, werd ze ontdekt. De go-fastbemanning zette meteen haar lading overboord en begon de boot schoon te maken. Toen de Groningen later zelf bij de smokkelboot arriveerde, wist de bemanning meerdere pakketten cocaïne uit het water te vissen. In totaal werd ongeveer 150 kilogram van een geschatte 300 kilo boven water gehaald. De drie opvarenden van de go-fast zijn gearresteerd en later overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Zr. Ms. Groningen is het tweede stationsschip in het Caribische Gebied dat patrouilleert met een helikopter van de Amerikaanse Kustwacht. Het schip en haar helikopter worden ingezet door het maritieme hoofdkwartier van de Koninklijke Marine op Curaçao. In het Caraïbisch gebied werken Nederland en andere landen samen in de bestrijding van cocaïnesmokkel over zee, in Operatie Martillo