Marine onderschept cocaïne bij Colombia (UPDATE)

Patrouillevaartuig Zr. Ms. Friesland heeft afgelopen week in de Caribische Zee een go-fast met 440 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde op 90 zeemijl ten noorden van Colombia. Aan boord van de snelle smokkelboot zaten vier verdachten.

(beeld archief)

Hamer

De Koninklijke Marine werkt samen met een reeks andere landen uit de regio om het vervoer van cocaïne van de kusten van Colombia en Venezuela tegen te gaan, in de zogeheten Operatie Martillo (Hamer). De go fast werd door de Friesland ontdekt in samenwerking met een maritiem patrouillevliegtuig van de United States Customs and Border Protection.

Zeegang

Het smokkelbootje probeerde te ontkomen, maar werd ingehaald door het snelle onderscheppingsvaartuig van de Friesland, de zogenoemde Fast Raiding Interception Special Forces Craft. Na de onderschepping stapte het Amerikaanse Law Enforcement and Detachment Team dat aan boord van het Nederlandse marineschip meevaart, over op verdachte go-fast. De Friesland en de go-fast zijn daarna richting het Amerikaanse kustwachtschip Charles David Junior gevaren voor de overdracht van de verdachten en de drugs. Door de hoge zeegang liep de go-fast vol en zonk half. De opvarenden en de drugs zijn door de Friesland uit het water gehaald.

Minder

Vorig jaar rapporteerde de Amerikaanse Drug Enforcement Adminstration (DEA) dat de Caraïbische route in omvang toeneemt. Maar de indruk bestaat dat criminele organisaties de laatste jaren minder vaak cocaïne met go fast-scheepjes over de Caraïbische Zee versturen. De Nederlandse Marine, die schepen per toerbeurt inzet, heeft de laatste jaren ook minder cocaïne van go fast boten gevangen. Mogelijk gaat er nu meer cocaïne verstopt in vrachtschepen naar havens in de Caribbean.

Zie ook:

Marine onderschept 300 kilo cocaïne

De coke-route door de Caribbean