Marine onderschept ruim 400 kilo cocaïne

Het Nederlandse patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft in samenwerking met de Kustwacht van Sint Maarten, vorige week donderdag 406 kilo cocaïne onderschept. Volgens het ministerie van Defensie gebeurde dat tijdens een patrouille in de Caribische Zee.

Venezolaanse vlag

De Friesland vaart momenteel als stationsschip  in het Caribisch Gebied. Tijdens een reguliere nachtelijke patrouille kwam het schip een verdachte boot, varend onder Venezolaanse vlag, op het spoor. Het vaartuig viel op door een afwijkende positie en vaargedrag.

Sensoren

Sensoren van de NH90-helikopter, die op de Friesland is gestationeerd, merkten het vaartuig als eerste op. Nadat de Friesland het schip enkele uren had geschaduwd steeg de NH90 op om het nader te onderzoeken. Hierop veranderde de boot van koers. De Friesland ging er vervolgens op af.

De bemanning van de verdachte boot gooide daarop een aantal pakketten in het water. De pakketten zijn door één snelle FRISC-onderscheppingsboot van de Friesland uit het water gevist en naar het marineschap gebracht.

De drugs zijn vandaag vernietigd.