Marine pakt 135 kilo coke bij St Kitts

Tijdens een patrouille in het Caribisch Gebied heeft het marinefregat Hr. Ms. Tromp 135 kilo cocaïne in zee onderschept. De Tromp is op dit moment gestationeerd in het Caribisch Gebied en voert daar onder meer kustwachttaken uit, onder meer in samenwerking met de Amerikaanse autoriteiten. De balen cocaïne werden uit zee opgetakeld en waren vermoedelijk afkomstig van het zeiljacht ‘Sinestra Prove’.

De Tromp voerde een patrouille uit voor de kust van de federatie St. Kitts en Nevis.

Tijdens de actie zag een opvarende van de Tromp balen in het water drijven. De boordhelikopter, een Belgische Alouette III, werd de lucht ingestuurd om het gebied te onderzoeken. Een snelle RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat), pikte ondertussen de balen op. Uiteindelijk werd er zes balen cocaïne met een geschat gewicht van 135 kg uit het water gehaald.

Mariniers van het boardingteam en leden van de Kustwacht Caribisch gebied gingen aan boord bij het zeiljacht voor een inspectie in aanwezigheid van een verbindingsofficier van St. Kitts.

Monsters ter controle op de aanwezigheid van verboden middelen resulteerden in een positief resultaat. Op basis van de onderzoeksresultaten en de aangetroffen balen zijn de opvarenden van het jacht aangehouden en voor verder onderzoek overgedragen aan de autoriteiten van St. Kitts. Ze werden samen met het zeilschip opgebracht naar de haven van de hoofdstad van St. Kitts, Basseterre.