Marine pakt 400 kilo marihuana in Cariben

Het marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën heeft deze week ruim 400 kilo marihuana onderschept in het Caribisch gebied. Het fregat kwam tijdens een patrouille vlak voor zonsopkomst in de buurt van een vissersboot. Deze probeerde weg te komen.

Amerikaanse autoriteiten

De drie opvarenden gooiden in paniek pakketten overboord. Het marineschip zette de achtervolging in (zie foto). Tegelijkertijd ging de Belgische boordhelikopter de lucht in om de omgeving in de gaten te houden. Het bootje werd ingehaald en het trio aangehouden. Er werd 400 kilo marihuana uit het water gehaald. Maar door de achtervolging werden niet alle pakketten teruggevonden. Een Amerikaans team van de kustwacht doorzocht de vissersboot. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

2.600 kilo cocaïne

De Zeven Provinciën vertrok op 10 januari naar het Caribisch Gebied. Daar wordt het als zogenoemd stationsschip vijf maanden ingezet voor kustwachttaken en antidrugsoperaties in het kader van internationale samenwerking van Operatie Martillo (Hamer) onder bevel van het Southern Command van de Amerikaanse krijgsmacht. Dit is de eerste drugsvangst van 2016 van het fregat. Vorig jaar onderschepte de marine in de regio 6.000 kilo marihuana en ruim 2.600 kilo cocaïne.