Marine pakt 515 kilo coke bij DR

Het marineschip Zr. Ms. Friesland heeft afgelopen weekend een snelle smokkelboot (go fast, foto) met 515 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde in de Caraïbische Zee, 64 kilometer ten zuiden van de Dominicaanse Republiek. De Friesland kreeg een tip van een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol.

Amerikaanse opsporingsambtenaren

Nadat de zogenoemde go fast was ontdekt, probeerde de bemanning met de speedboot te vluchten. Daarop lanceerde de Friesland de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC en die wisten die het bootje in zijn vlucht te stoppen. Aan boord van het Nederlandse marineschip bevonden zich Amerikaanse opsporingsambtenaren die arrestaties uitvoerden en drugs in beslag namen. De verdachten zijn overgedragen aan Amerikaanse autoriteiten. De Koninklijke Marine werkt onder bevel van de Amerikaanse krijgsmacht samen in het gebied om drugssmokkel tegen te gaan in de zogeheten Operation Martillo.

1250 kilo

Het was voor de Friesland de derde drugsvangst in een maand tijd. Deze maand is 1.250 kilo in beslag genomen. Begin november onderschepte het marineschip Friesland al een drugstransport ten zuiden van de Dominicaanse Republiek. Toen werd een lading van 440 kilo cocaïne tegen gehouden. Twee weken eerder pakte het schip ruim 100 kilometer noordelijk van Colombia een transport van 315 kilo.