Marine pakt 600 kilo coke

Het marinefregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën heeft ten noorden van de Venezolaanse kust 600 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren aan boord van twee Venezolaanse vissersbootjes die waren ontdekt door het patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied.

Net voor zonsopkomst verraste het marineschip de bootjes door onder meer de Belgische boordhelikopter de lucht in te sturen. Toen de opvarenden in de gaten kregen dat ze waren gezien, gooiden ze de pakketten drugs over boord. Het merendeel is door de bemanning van De Zeven Provinciën uit het water gehaald.

Een team van de Amerikaanse kustwacht dat speciaal voor deze acties meevaart aan boord van het Nederlandse schip doorzocht beide vaartuigen. De cocaïne is in beslag genomen, de bootjes en de verdachten zijn overgedragen aan de Venezolaanse kustwacht.

Een week geleden onderschepte het fregat ruim 400 kilo marihuana te stoppen. De Kustwacht Caraïbisch gebied pakte dit weekend 1.200 kilo cocaïne bij Aruba.

Landen in het Caraïbisch gebeid werken samen in Operatie Martillo (Hamer) onder bevel van het Southern Command van de Amerikaanse krijgsmacht.