Marine pakt smokkelaars op Noordzee

Een patrouilleschip van de Koninklijke Marine heeft met de politie afgelopen zondag op de Noordzee vier smokkelverdachten opgepakt. De vier zaten in een snelle motorboot en waren vermoedelijk bezig pakketten cocaïne op te vissen die even daarvoor overboord waren gezet van een containerschip onderweg naar de Rotterdamse haven. Een deel van die lading is aangespoeld op stranden bij Walcheren.

Informatie

Ook een bemanningslid van dit schip is aangehouden. De actie onder leiding van een Rotterdamse officier van justitie. Die actie begon nadat er begin vorige week gedetailleerde informatie was binnengekomen van de National Crime Agency in Engeland. Die informatie kwam er op neer dat er vlak voor de Nederlandse kust cocaïne van boord van een containerschip overboord zou worden gegooid. Handlangers in kleine bootjes zouden het vervolgens opvissen.

Arrestatieteam

Het Rotterdamse HARC-team, een samenwerkingsverband van douane, zeehavenpolitie, FIOD en OM, besloot de Kustwacht en arrestatieteams van de politie om hulp te vragen. In Kustwachtverband werden de Koninklijke Marine, een politiehelikopter en een politiearrestatieteam ingezet. Laatstgenoemde team is gespecialiseerd in aanhoudingen op zee. De leden maakten gebruik van snelle FRISC-motorboten aan boord van het patrouilleschip. Ook op het land stonden diverse arrestatie- en observatieteams paraat.

Overboord

In de loop van het weekeinde voer het schip de Nederlandse kustwateren binnen. Vanaf dat moment werd hij op afstand in de gaten gehouden vanuit een coördinatiecentrum waar alle organisaties aanwezig waren. Op zee verleende het patrouilleschip van de marine bijstand. Toen het erop leek dat er vanuit het schip iets overboord werd gegooid, werden de FRISC’s met de arrestatie-eenheden ingezet.

Honderden kilo's

Met hoge snelheden konden zij een motorboot met vier verdachten tot stoppen dwingen. Er werden pakketten met enige honderden kilo's cocaïne uit zee gevist. Het is de eerste keer dat in Nederlandse wateren mensen zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De vijf verdachten, in de leeftijd van 27 tot 62, zijn afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en Amsterdam. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De drugs zijn vernietigd.