Marine schiet op vaartuig cokesmokkelaars

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Van Amstel heeft in het Caribisch gebied opnieuw grote partijen cocaïne onderschept: totaal 1.100 kilo. In de afgelopen twee weken zijn vier onderscheppingen gedaan. Bij de laatste actie werd vanuit de NH90 boordhelikopter op de motoren van een smokkelvaartuig geschoten.

Boordschutter

Dat gebeurde nadat de verdachte motorboot niet wilde stoppen, ook niet na waarschuwingsschoten. De NH90 maritieme-gevechtshelikopter had de zogenoemde go-fast in de gaten gehouden totdat de Van Amstel in de buurt was. Toen het bootje, na stopsignalen, er met hoge snelheid vandoor ging, zette de NH90 de achtervolging in. Omdat ook waarschuwingsschoten geen effect hadden, schakelde de boordschutter de buitenboordmotoren van de speedboot uit.

Kustwacht

Daarna lanceerde de Van Amstel snelle RHIB’s met een boarding-team van de Amerikaanse Kustwacht. De vier opvarenden werden aangehouden en met de smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse marine. Een van hen was bij de actie gewond geraakt. Na medisch verzorging aan boord van de Van Amstel is hij naar een ziekenhuis gevlogen.

Uitgeput

Eerder in de week was er een melding van een verdachte go-fast. Die bevond zich op 8 uur varen van Zr. Ms. Van Amstel. Het fregat stoomde naar de opgegeven locatie, terwijl een Amerikaans patrouillevliegtuig het bootje in de gaten hield. Eenmaal ter plaatse wist de NH90 de speedboot te stoppen, waarna een boarding-team van een Amerikaans patrouilleschip de bemanning inrekende. Het trof aan boord een grote partij drugs aan.

De vijf opvarenden van de motorboot waren uitgeput door de slechte weersomstandigheden en golven tot 2,5 meter hoog. De Van Amstel is op dit moment stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. Het M-fregat maakt in die rol deel uit van de permanente multinationale anti-drugsoperatie: Martillo (Hamer) waaraan 17 landen deelnemen.