Marine pakt wiet in Caribbean

Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft 1.600 kilo marihuana onderschept voor de kust van Costa Rica. Het stationsschip van Defensie in het Caribisch gebied nam op dat moment deel aan de internationale drugsbestrijdingoperatie Martillo.

Tijdens een nachtelijke patrouille ontdekte een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig deze week 2 verdachte boten van het type go-fast. Zr.Ms. Friesland ging er vervolgens op af en zette samen met het patrouillevliegtuig de achtervolging in toen een van de go-fasts wilde ontsnappen.

Daglicht

Een boardingteam van het Korps Mariniers lag met een snelle boot, de zogenoemde FRISC, paraat terwijl het verdachte vaartuig de Friesland probeerde af te schudden en de contrabande overboord gooide. Hierop is besloten de achtervolging af te breken en de contrabande bij daglicht op te pikken.

Overgedragen

Met de Belgische boordhelikopter aan boord van de Friesland zijn uiteindelijk 89 balen marihuana uit zee gevist met gezamenlijk bijna 1.600 kilo. De drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor verder onderzoek.

Zr. Ms. Friesland wist in maart ook al een vangst van 1.453 kilo cocaïne op zijn conto te schrijven.

Operatie Hamer

In Operatie Martillo werken veel landen samen. Dit om de internationale georganiseerde misdaad in Zuid- en Midden-Amerika een halt toe te roepen door illegale smokkel op zee en via de lucht tegen te gaan. De operatie wordt geleid door de Joint Interagency Task Force South in Key West, Florida. Ook Defensie is nauw geïntegreerd in deze internationale drugsbestrijdingorganisatie.