Marine onderschept grote zending coke

In samenwerking met de Kustwacht heeft patrouilleschip Hr. Ms. Friesland in de Caribische Zee een boot met 1.453 kilogram cocaïne onderschept. Dat gebeurde afgelopen maandag al, maar is op verzoek van het Openbaar Ministerie pas vandaag bekendgemaakt. Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied kreeg de verdachte motorboot het eerst in de peiling. Direct hierna werd Hr. Ms. Friesland erop afgestuurd.

Het schip met twee bewapende FRISC-vaartuigen (op de foto links), met aan boord een boardingteam, en de Belgische Alouette-boordhelikopter brachten de snelle motorboot uiteindelijk tot stoppen. De 3-koppige bemanning is gearresteerd, de drugs intussen vernietigd.

Ten tijde van de onderschepping bracht minister Jeanine Hennis-Plasschaert een bezoek aan de Benedenwindse Eilanden. Vanaf kustwachtcutter Panter, die Hennis en haar gezelschap verplaatste van Curaçao naar Aruba, complimenteerde zij telefonisch de commandant van de Friesland en zijn bemanning met de vangst.

Hennis: ‘Deze enorme vangst is iets om trots op te zijn en onderstreept het grote belang van onze aanwezigheid in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Opnieuw zetten we internationale criminaliteit en corruptie de voet dwars. Juist in deze regio waar de dreiging vanuit zee reëel is, zijn een sterke kustwacht en marine blijvend noodzakelijk.’

De Nederlande Marine werkt onder de de Joint Interagency Task Force South (onderdeel van Southern Command, in Key West, Florida) samen met de Amerikaanse Kustwacht, DEA en andere diensten en landen. Onder de naam Operation Hammer of in Spaans Martillo men transporten van cocaïne door de Caraïbische Zee tegen te gaan. Drugshandelaren sturen snelle open boten met cocaïne richting de Verenigde Staten. Deze zogenoemde go-fasts (op de foto rechts) zijn kleine open vaartuigen met een aantal geschakelde buitenboordmotoren met groot vermogen. 

De vangst van 1.453 kilo is relatief groot.