Marineschip onderschept 2.850 kilo drugs in Caribisch gebied

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft woensdag in het Caribisch gebied 2.850 kilo drugs in beslag genomen tijdens twee onderscheppingen. Bij de acties zijn in totaal dertien verdachten aangehouden.

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen kwam woensdagochtend in actie nadat de kustwacht een verdacht vaartuig had gesignaleerd. Met de snelle onderscheppingsboten (FRISC’s) werd vervolgens een verdacht vaartuig gestopt.

550 kilo drugs

De vijf opvarenden hadden de drugs overboord gegooid toen ze de onderscheppingsboten zagen. Uit het water werd 100 kilo wiet en 450 kilo cocaïne gevist. De verdachten zijn vervolgens aangehouden.

Vlak daarna kwam een melding binnen van twee verdachte go-fasts die op dat moment naast elkaar lagen voor een tankstop. Toen de verdachten doorkregen dat het Nederlandse marineschip op hen afkwam, dumpten zij hun partijen drugs in één van de boten en gingen er in de andere vandoor.

2.300 kilo cocaïne

Tijdens de achtervolging op zee door de FRISC’s reageerden de verdachten niet op stoptekens en waarschuwingsschoten, waarna de buitenboordmotor van de go-fast werd uitgeschakeld. De bemanning van de Zr.Ms. Groningen nam in totaal 2.300 kilo cocaïne in beslag op de andere boot.

De acht verdachten zijn vervolgens aangehouden en met de 2.300 kilo cocaïne overgedragen aan de autoriteiten op Bonaire. Dat gold ook voor de eerste vangst van de dag.

Negen onderscheppingen

Sinds de Zr.Ms. Groningen eind april de taken overnam van de Zr.Ms. Friesland deed het schip negen onderscheppingen. Sindsdien is ruim 9.000 kilo aan drugs onderschept.