Marineschip onderschept 650 kilo coke ten zuiden van Curaçao

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft woensdagnacht ten zuiden van Curaçao een speedboot onderschept met ruim 650 kilo cocaïne aan boord. De drugsvangst vond plaats, enkele uren nadat de bemanning van het schip een eindtraining had afgerond om zo’n onderschepping te doen. Volgens het ministerie van Defensie is dit nooit eerder zo kort na het voltooien van een training gebeurd. Vijf verdachten zijn aangehouden.

Waarschuwingsschoten

De kustwacht ontdekte de zogenoemde go-fast en stuurde het marineschip Zr.Ms. Groningen en een helikopter erop af. Het marineschip lanceerde daarop twee snelle boten (de zogenaamde FRISC’s) die de achtervolging van de speedboot met de cocaïne inzetten. De inzittenden weigerden te stoppen, waarna er waarschuwingsschoten werden gelost. De buitenboordmotoren van de narcoboot werden vervolgens uitgeschakeld.

Vuurwapens

Naast vijf opvarenden en 650 kilo cocaïne werden vier vuurwapens aan boord aangetroffen. De verdachten zijn overgedragen aan het Korps Politie Curaçao die de zaak verder onderzoekt.