Marineschip pakt 1600 kilo cocaïne in Caraïbische Zee

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft zondag ongeveer 1.600 kilo cocaïne onderschept in de Caribische Zee. Dat gebeurde na een anderhalf uur durende achtervolging door hoge, onstuimige golven. De vangst is pas vandaag bekendgemaakt door de Koninklijke Marine.

Go-fast

De Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte zondag een verdacht bootje op een bekende smokkelroute en alarmeerde het marineschip. Dat volgde de zogenoemde go-fast gedurende de nacht, om bij zonsopkomst zijn FRISC-motorboten in stelling te brengen. Die koersten vervolgens op hoge snelheid naar de smokkelboot, ondersteund door het Dash-8 patrouillevliegtuig van de kustwacht.

Drugs overboord

Toen de verdachten probeerden te vluchten, zetten de FRISC’s de achtervolging in. Bij die actie moesten de bemanningen alle zeilen bijzetten vanwege de harde wind. De smokkelaars gooiden na enige tijd hun brandstofvaten en pakketten drugs overbood. Zo wisten ze snelheid te winnen en te ontkomen.

De militairen waren vervolgens nog uren bezig om de drugs uit het water te vissen. De partij cocaïne is overgedragen aan het Korps Politie Curaçao.

Zevende vangst

Het was de zevende drugsvangst van Zr.Ms. Groningen dat sinds mei als stationsschip opereert in het Caribisch gebied. Het voert er niet alleen counterdrugsoperaties uit maar is ook paraat voor humanitaire hulpverlening.