Marineschip pakt 1,9 ton cocaïne in Caraïbisch gebied

Het marineschip Zr.Ms. Friesland heeft in het Caribisch gebied in korte tijd 1.900 kilo cocaïne onderschept. Bij de eerste twee vangsten werd een verdachte go-fast (rápido) ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse kustwacht. Een Amerikaans patrouillevliegtuig spotte het derde speedbootje.

De Friesland zette drie keer de snelle onderscheppingsboot FRISC in, met aan boord een gecombineerd team van de scheepsbemanning, US Coast Guard en het Nederlandse mariniers. Zij wisten de go-fasts elke keer te achterhalen.

De verdachten wisten bij de eerste twee onderscheppingen de handel overboord te gooien. Die kon vervolgens uit het water worden gevist. Bij de derde actie was dat niet nodig. De smokkelaars werden met hun waar en al aangehouden. Alle verdachten zijn opgepakt en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

De Friesland is sinds januari 2022 het stationsschip in het Caribisch gebied. Het onderschepen van drugstransporten onder leiding van de Amerikaanse krijgsmacht is een van de taken.

Sinds begin dit jaar onderschepte het Nederlandse marineschip zeven keer drugs. De totale vangst staat op 3.880 kilo cocaïne en 21 aangehouden verdachten. De laatste keer was 850 kilo in maart.