Marineschip vist ton coke uit Caraïbische Zee

Marineschip Zr. Ms. Holland heeft donderdag samen met eenheden van de Kustwacht Curaçao ruim een ton cocaïne en een voorraad marihuana onderschept. Smokkelaars vervoerden de drugs in een speedboot ten zuiden van Curaçao. Er zijn 12 personen aangehouden.

Gevechtshelikopter

Sensoren van de kustwacht detecteerden donderdag een zogeheten go-fast, waarna een patrouillevliegtuig poolshoogte ging nemen. Het Rescue & Coordination Center (RCC) van de Kustwacht stuurde vervolgens de Holland op de speedboot af.

De smokkelaars reageerden niet op stopsignalen. Daarop werd de NH90 gevechtshelikopter in de lucht gebracht om waarschuwingsschoten te lossen.

Uiteindelijk zijn de motoren van de speedboot met gerichte schoten uitgeschakeld. Een speedboot van de Holland met gewapende mariniers werd ingezet om de opvarenden van de zinkende go-fast te halen en pakketten uit het water te vissen. Tijdens de actie raakte één opvarende gewond.

Ziekenhuis

Er zijn in totaal 45 pakketten uit zee gehaald. Hierin zat 1.050 kilo cocaïne en 275 kilo marihuana. De verdachten en drugs zijn in Curaçao aan wal gebracht waar ze werden opgewacht door de lokale politie.

Een helikopter heeft de gewonde met spoed naar het ziekenhuis op Curaçao gebracht voor verdere afhandeling.