‘Marinier lichtte zijn maten op’

Het voormalig hoofd van de Dienst Speciale Interventies (DSI), een antiterreureenheid, staat voor de rechtbank omdat hij collega’s zou hebben opgelicht voor 46.000 euro. Volgens De Telegraaf gaat om luitenant-kolonel der mariniers b.d. Peter van O..

Bedreiging

Van O. was tot 2014 plaatsvervangend hoofd van de DSI. Het Openbaar Ministerie stelt dat hij collega’s om geldelijke steun verzocht. Hij zou dat geld nodig hebben om criminelen te betalen die hem kennelijk afpersten met bedreiging van zijn kinderen. Van O.’s advocaat Geert-Jan Knoops (zelf reserveofficier bij het korps) zegt dat de aanklacht ten onrechte is ingediend maar wil tegen De Telegraaf niet op details ingaan.

Joegoslavië

Van O. diende in 1997 bij een speciale eenheid die in voormalig Joegoslavië werd gedropt om twee oorlogsmisdadigers aan te houden. Na deze spectaculaire actie leidde Van O. nieuwe collega’s op als stafofficier operaties en bracht het tot luitenant-kolonel.

De gewraakte feiten spelen in 2013. Van O. vertelt aan zeker zes collega’s en oud-dienstmaten dat Joegoslavische criminelen erachter zijn gekomen dat hij bij de aanhouding in hun thuisland betrokken is geweest. Ze zouden de kinderen van Van O. bedreigen. Hij vroeg de collega’s om geld.

Binnen het korps mariniers geldt een grote onderlinge solidariteit. Daarom, en om de functie van Van O., ligt de zaak erg gevoelig.

Twee (oud)mariniers geloofden het verhaal niet en stapten naar het hoofdkwartier in Den Haag.