Mario de B. at cheque van 16.000 euro op

Mario de B. (30), mogelijk speler in de Antwerpse onderwereld en doelwit van verschillende schietpartijen, stond deze week voor de rechtbank in België. Hij wordt beschuldigd van witwassen. Bij een controle in februari 2016 vond de politie in zijn onderbroek 10.000 euro aan opgerolde bankbiljetten, aldus de aanklaagster. 

In een dichtgesnoerde plastic tas die in de auto lag van De B. trof de politie 24.000 euro aan. En tijdens de controle probeerde de verdachte een cheque ter waarde van 16.000 euro op te eten. Dat bericht De Gazet van Antwerpen.

Strafblad

Mario de B. heeft een ellenlang strafblad met 35 veroordelingen. Wellicht komt er nu weer eentje bij, omdat justitie deze week twee jaar gevangenisstraf en een boete van 6000 euro eiste voor witwassen. Na zijn aanhouding in februari 2016 ontkende De B. dat hij betrokken zou zijn bij witwassen. Hij beweerde dat het geld afkomstig was van taverne Hollands Hof in Putte (Nederland), bouwbedrijf DKM Building en een houthandel. De cheque die hij wilde opeten, was volgens hem afkomstig van de verkoop van een auto. Dat laatste werd ook bewezen. Daarom wordt De B. daar niet voor vervolgd.

Postuur

Walter Damen, de advocaat van ­Mario de B. tegenover De Gazet van Antwerpen: ‘Mijn cliënt bewaarde dat geld voor die drie zaken. Hij moest de stortingen regelen. Met zijn postuur [De B. is een uit de kluiten gewassen man – red.] vonden de firma’s hem de geschikte man. Alle drie de bedrijven zijn ondertussen failliet.’

Dat de aanklaagster verwees naar contacten in het drugsmilieu kon de advocaat niet appreciëren. ‘Mijn cliënt wordt enkel voor witwassen vervolgd, niet voor handel in drugs of betrokkenheid bij een criminele organisatie. Hij is misschien wat dom geweest, maar dat is alles.’

Automatisch vuurwapen

Mario de B. zou betrokken zijn bij een conflict in de Antwerpse onderwereld. Het huis van zijn Nederlandse vriendin in Putte werd eind juli met een automatisch vuurwapen beschoten. De woning van B. zelf, in Berendrecht, werd enkele maanden eerder ook al beschoten. Ook werd toen de auto van de buren van De B. in brand gestoken – waarschijnlijk per abuis en was de auto van De B. het eigenlijke doelwit.

527 kilo cocaïne

Mario de B. zou gespecialiseerd zijn in het uithalen van containers in de haven van Antwerpen en in onmin leven met Manuel de K. (40) aldus Belgische media. Deze man uit Putte werd in mei aangehouden in een onderzoek rond de invoer van 527 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De K. was directeur van DKM Building en in het verleden ook de sterke man achter taverne Hollands Hof.

Lees ook: Antwerpse drugsoorlog slaat over naar Nederland.