Mark Desmond, alias de cavia, geliquideerd

De beruchte Ierse crimineel Mark Desmond (foto), ook wel bekend als de cavia, is vrijdagavond geliquideerd in Dublin. Desmond (41) werd omstreeks 21:00 uur in Griffeen Valley Park, in het westen van Dublin met zes kogels doodgeschoten. Hij werd geraakt in zijn hoofd, borst en kruis. De cavia had vele vijanden. 

Volgens ooggetuigen wist een metgezel van Desmond te ontkomen. De vluchtauto van de schutters werd even verderop in Dublin brandend teruggevonden.

Vijanden

Mark Desmond was een beruchte crimineel in Dublin. Hij werd in verband gebracht met tenminste vier moorden, zoals die op Darren Casey (19) en Patrick Murray (20). De twee jonge mannen werden in januari 2000 dood gevonden in een kanaal in Dublin. Het zou een afrekening zijn in het drugscircuit. De politie zag Desmond als verdachte, maar kreeg het bewijs niet rond. De cavia werd ook verdacht van betrokkenheid bij de executie van drugshandelaar Anthony Cannon, waarmee hij een conflict had. Tenslotte zou Desmond ook betrokken zijn geweest bij de dood van de 28-jarige James Kenny McDonagh. McDonagh werd in oktober 2010 in zijn hoofd geschoten, maar zijn stoffelijk overschot werd pas tien maanden later gevonden.

Kinahan vs Hutch

Volgens de Ierse media had Mark Desmond niets te maken met de bloedige vete tussen de Kinahan clan en de familie Hutch. Desmond zou wel ook een conflict hebben gehad met de Real IRA (RIRA). Deze organisatie, die een afsplitsing is van de IRA, wil gewapenderhand de Britten uit Noord-Ierland verdrijven. Ze wordt beschouwd als een terroristische organisatie. De RIRA is ook elders in Ierland actief.