Mark L.: vier jaar cel en tbs voor doodslag (UPDATE)

De 27-jarige Mark L. uit Dinteloord is maandag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot vier jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Door psychiatrische stoornissen is de veroordeelde sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hierdoor is de celstraf relatief laag maar is er wel tbs met dwangverpleging uitgesproken. De straf is conform de eis van justitie.

De verdachte is veroordeeld voor de moord op patiënt van het GGZ-ziekenhuis Vrederust in Halsteren genaamd Vladimir. De patiënt werd op 18 oktober 2013 dood aangetroffen in een bos nabij de instelling. Mark L. is ook patiënt bij instelling Vrederust.

Het slachtoffer woonde niet meer bij de instelling maar stond nog wel onder begeleiding. Ook de veroordeelde woonde er niet meer.

Bekentenis

Mark L. meldde zich bij de politie en vertelde dat hij een medepatiënt had omgebracht en begraven.Ze zouden volgens zijn verklaring elkaar  zondagochtend 6 oktober op het terrein van Vrederust hebben getroffen. Daar hebben ze even met elkaar gepraat. Hierna valt L. het slachtoffer van achteren aan. Hij steekt hem meerdere keren met een mes, wurgt hem en stopt zand in zijn mond en ogen. Aan de gevolgen van dit alles is het slachtoffer overleden. Daarna graaft hij een kuil en begraaft het lichaam daarin.  Het motief voor deze moord ontbreekt nog altijd.

Stoornissen

Volgens rapportages van een psycholoog en een psychiater is L. licht verstandelijk gehandicapt, heeft hij meerdere ernstige psychische stoornissen en gebruikt hij drugs. Volgens hen is de kans op herhaling groot. Dit heeft de rechtbank sterk laten meewegen in haar oordeel.

L. moet aan de nabestaanden van het slachtoffer €4.886,40 schadevergoeding betalen.