Mark M. komt niet op vrije voeten

Mark M., die ervan wordt verdacht vertrouwelijke politie informatie te hebben verkocht, moet zeker nog vast blijven zitten tot april. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch dinsdagochtend. Er zou recidivegevaar kunnen zijn, aldus de rechtbank.

Herhaling

De rechtbank vindt het niet in te schatten hoe groot het risico op herhaling is. Ook het feit dat het onderzoek nog niet klaar is voor de rechtbank een reden om M. langer vast te houden. Er loopt nog onderzoek in onder meer Curaçao, Suriname en Oekraïne. Ook probeert de politie de encryptie op een gevonden mobiele telefoon nog te kraken.

Elastiekje

De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is dat Mark M. is omgekocht en daar veel geld mee verdiende. Volgens justitie hadden criminelen een soort ‘abonnement’ op informatie bij M. voor 5.000 euro per maand.

Een undercoveragent blijkt M. om informatie te hebben verzocht. Hij kreeg binnen twee dagen de gevraagde geheime politiegegevens. Bij medeverdachte Mark S. werd onder de trap 2,5 ton gevonden. Om dat geld zat eenzelfde soort elastiekje dat om de 4.000 cash zat die bij Mark M. is gevonden.

Aannames

Advocaat Jan-Hein Kuijpers vindt dat het dossier bolstaat van aannames en te vergaande conclusies. Hij ziet geen bewijs dat Mark M. daadwerkelijk informatie opvroeg met de bedoeling die ook daadwerkelijk te verkopen. Ook is volgens hem niet vastgesteld dat M. werkelijk informatie heeft verkocht.

Oekraïne

Advocaat Kuijper vermoedt dat door het onderzoek in het buitenland de inhoudelijke behandeling misschien pas in 2017 kan plaatsvinden. Hoe lang moet M. dan nog vast blijven zitten, vroeg hij zich af. Mark M. zweeg het grootste deel van de zitting. Tot besluit wilde hij wel toelichten waarom hij graag op vrije voeten wel komen. Hij zit ernstig in de financiële problemen en moet aan het werk. Hij zei ook dat hij er niet over piekerde naar de Oekraïne, waar zijn partner vandaan komt, te vertrekken.

Meer op de timeline van Saskia Belleman en op Twitter.

Alle berichten over Mark M..