Mark M. krijgt paspoort niet terug

De uit zijn hechtenis geschorste hoofdverdachte Mark M. in de zogenaamde “politiemol-zaak” krijgt zijn paspoort voorlopig niet terug. M. had de rechtbank in Den Bosch hierom verzocht omdat hij met de Kerst zijn schoonouders in Oekraïne wilde bezoeken.

Telefoon

Hij zei hen op de hoogte te willen brengen van alles dat is voorgevallen en hen te willen informeren over de stand van zaken. De rechtbank vindt zijn aangevoerde persoonlijke omstandigheden niet van zodanig belang dat de schorsingsvoorwaarden zouden moeten worden herzien. Bovendien kan hij volgens de rechtbank ook met de telefoon of via internet contact hebben met zijn schoonouders in Oekraïne.

Minister

De rechtbank wijst het verzoek van de advocaat van Mark M. af om de minister van Veiligheid en Justitie, de voormalig korpschef van de politie Gerard Bouman en de voormalig voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie te horen. De rechtbank oordeelt dat het horen van deze personen niet van belang is voor het nemen van beslissingen in deze strafzaak. Advocaat Jan-Hein Kuijpers wilde hen horen over uitingen in de media die ze deden over de zaak.

Leidinggevenden

De rechtbank wil wel dat een aantal politiemensen wordt gehoord: een leidinggevende van een Utrechts politiebureau, een informatieambtenaar en een leidinggevende bij de opslagplaats materieel/archief. De rechter-commissaris zal hen horen over de wijze waarop M. gebruik heeft gemaakt van de politiesystemen, in hoeverre hij daartoe bevoegd was en over de werkwijze van de opslagplaats rond aangeboden reisdocumenten. Ook een vriend van de verdachte zal als getuige moeten optreden, onder meer over zijn kennis van het leef- en uitgavenpatroon van de verdachte.

Verder moet een aantal rechercheurs worden gehoord over de gang van zaken bij het onderzoek en Mark M. zal ook zelf getuigen in zijn eigen zaak over zijn sollicitatie bij de politie, zijn opleiding, tewerkstelling, accreditatie, zijn contacten met een vriend, zijn contacten met de leden van het WOD (inlichtingendienst politie) en over zijn geldleningen.