Marktplaats geeft gegevens aan sociale dienst

Gemeenten en sociale diensten kloppen gemiddeld twintig keer per maand aan bij Marktplaats om informatie over transacties van bezoekers. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Monitor. Marktplaats is wettelijk verplicht sommige informatie af te staan.

Advertentiegeschiedenis

De sociale diensten willen onderzoeken of uitkeringsgerechtigden via Marktplaats-transacties zwarte inkomsten hebben. Ambtenaren speuren op Marktplaats en vergelijken de gegevens met gegevens uit hun eigen bestanden. Marktplaats levert ingeval van een verzoek de advertentiegeschiedenis van een verkoper maar geen gegevens over daadwerkelijke transacties. De inhoud van e-mails die via Marktplaats zijn verstuurd komen dus niet terecht bij de speurders.

SIOD

Twee jaar geleden klopten gemeenten en sociale diensten gemiddeld nog vijftien keer per maand aan bij Marktplaats. Miljoenen mensen verkopen maandelijks artikelen via de site en kennelijk zien ambtenaren er brood in om die geldstroom te onderzoeken. In De Monitor komen mensen aan het woord wiens uitkering is stopgezet of gekort vanwege. Een verkoopster van enkele jonge raskatjes maakte 850 euro. De Sociale Dienst beschouwd dat als handel en niet als inkomsten uit hobby. Als fraude wordt vermoed kan de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) informatie over misdrijven rond uitkeringen verzamelen.