Marokko onderzoekt corruptie in zaak Hamza B.

Een rechtbank in het Marokkaanse Rabat gaat kijken of het gerechtshof dat het hoger beroep tegen liquidatieverdachte Hamza B. behandelt, moet worden vervangen. Het hof heeft daarom het hoger beroep donderdag opnieuw uitgesteld, meldt Het Parool Het gerechtshof wordt door advocaten van de slachtoffers ervan beschuldigd corrupt te zijn.

B. wordt in Marokko vervolgd voor zijn aandeel in de liquidaties in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Hij werd opgepakt in dat land, en omdat Marokko geen onderdanen uitlevert wordt hij daar vervolgd.

De rechtbank veroordeelde B. in december tot twintig jaar celstraf voor de dubbele liquidatie. Maar afgelopen tijd zijn er aanwijzingen dat B. voor 180.000 euro de rechtbank heeft omgekocht om hem niet tot een levenslange celstraf te veroordelen. Hij zou rechters bij het hof hebben benaderd om de straf nog verder omlaag te brengen.

22 oktober

De advocaat van twee motoragenten die na de liquidatie werden beschoten, heeft daarom een wrakingsverzoek ingediend: hij wil dat de rechters worden vervangen. Ook het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gevraagd om een onderzoek naar de vermeende omkoping.

Het hof liet twee weken geleden nog weten dat het de zaak zo snel mogelijk wilde afdoen. Maar donderdag bleek dat het hof de zaak toch uitstelde. Op 22 oktober bepaalt de rechtbank of het wrakingsverzoek wordt goedgekeurd.