Marseille: nieuwe agenten en dubbele moord

Maandag beginnen de eerste 120 agenten in Marseille die het politieteam gaan versterken om het drugsgeweld in de zuid-Franse havenstad te bestrijden. Sinds begin dit jaar zijn 23 doden gevallen bij de strijd tussen rivaliserende criminele organisaties. Op hun eerste werkdag kunnen de agenten direct aan de slag: donderdagavond werden twee mannen vermoord, het gaat waarschijnlijk om een afrekening in het criminele circuit.

De twee slachtoffers, van 27 en 29 jaar, werden gevonden in een gehuurde Renault Clio. De mannen waren bekenden van de politie, ze zijn veroordeeld voor drugshandel en meerdere kleine vergrijpen.

Een derde man wist te ontkomen door uit de auto te vluchten en zich in de berm te verschuilen. Ook hij is een bekende van de politie. Hij zou betrokken zijn bij ontvoeringen die de spanningen tussen criminelen groeperingen hebben doen oplopen. In eerste instantie is hij daarvoor aangehouden, maar uiteindelijk is hij alleen als getuige verhoord.

De daders hebben waarschijnlijk twee verschillende auto’s gebruikt, die op 15 kilometer van Marseille uitgebrand zijn teruggevonden. De schutter is waarschijnlijk op de slachtoffers afgelopen, want rond de auto van de doodgeschoten mannen zijn hulzen gevonden. Deze sporen wijzen er op dat het moordwapen een ?Kalachnikov is. Deze wapens werden eerder gebruikt bij oorlogen in noord-Afrika en oost-Europa, maar zijn via de haven van Marseille in handen van criminelen gevallen. Bij afrekeningen in Marseille wordt dan ook veel gebruik gemaakt van Kalachnikovs.

Lees ook:

Marseille wil leger inzetten tegen drugsgeweld

Frankrijk stuurt extra agenten naar Marseille

Drugsoorlog Marseille: 9 maanden, 20 moorden

Twaalf corrupte Franse agenten gearresteerd

Omstreden eenheid politie Marseille aangepakt