Marseille wil leger inzetten tegen drugsgeweld

De lokale autoriteiten van de zuid-Franse havenstad Marseille willen het leger inzetten om drugsbendes te bestrijden. Tussen de criminele organisaties woedt de laatste tijd een hevige strijd, waarbij dit jaar veertien dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Van woensdag op donderdag nacht werd een 25-jarige man met een kalasjnikov doodgeschoten. De regering sluit uit dat het leger ingezet zal worden in Marseille.

Het slachtoffer van woensdagnacht was bekend bij de politie als drugsdealer. Volgens Franse media was hij vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Toen hij in zijn auto stopte voor een rood verkeerslicht werd hij doodgeschoten vanuit een auto die naast die van hem stopte. Een vrouw die bij het slachtoffer in de auto zat, raakte lichtgewond. Er zijn ongeveer dertig hulzen rond de plaats van de schietpartij gevonden. De politie noemt het een wonder dat de vrouw het heeft overleefd.

Volgens bronnen van de Franse tv-zender LCI heeft het slachtoffer twee jaar geleden geprobeerd om een rivaal op precies dezelfde manier uit te schakelen. Dat mislukte.

De hoogste vertegenwoordiger van een stadsdeel van Marseille wilde het leger inschakelen omdat de criminelen ook oorlogswapens gebruiken. Hij zegt dat de politie niet is opgewassen tegen dat geweld.

De minister van Binnenlandse Zaken wees het voorstel direct af. ‘Inzet van het leger is nooit een oplossing tegen zware criminaliteit’, zegt hij in een verklaring. ‘In tegendeel, het kan uitlopen tot een burgeroorlog.’ De minister zegt wel harde maatregelen tegen de criminelen te gaan nemen. De Franse premier Jean-Marc Ayrault kondigde donderdag een speciaal overleg over Marseille aan.