‘Martha was een schietschijf’ (VIDEO)

'Slechts de daders zijn schuldig’, zei advocaat Nico Meijering over de moord op zijn cliënt Gwenette Martha, maar hij sprak daarna direct de hoop uit dat Martha’s dood ‚een wake-up call zal zijn voor wat betreft de benadering van dergelijk geweld.’ Martha werd ernstig bedreigd. Hij was ook geschorst uit voorlopige hechtenis. Door de voorwaarden waaraan hij moest voldoen was hij gemakkelijk op te sporen voor de moordenaars, aldus Meijering op een persconferentie op zijn kantoor. Video na de break.

Door @Wim van de Pol en @Vincent Verweij

Gwenette Martha bracht donderdag aan het einde van de middag zijn laatste bezoek aan het kantoor van zijn advocaten Nico Meijering en Marnix van der Werf. Hij droeg geen kogelwerend vest. Toen hij enkele uren later doodgeschoten werd ook niet. Nico Meijering zei dat ze nog hadden gesproken over het levensgevaar waar Martha in verkeerde. Meijering: 'Hij zei geen vest te dragen omdat hij bang was dat hij weer zou worden gearresteerd.’ Eind 2012 werd Martha met anderen aangehouden met een vest. Hij OM verdacht hem mede daarom van het voorbereiden van een aanslag. Hij was onlangs aangehouden met mensen die een vuurwapen in de auto hadden.

Voorwaarden

Martha werd al langer bedreigd. Hij zat ook nog verwikkeld in een heroïnezaak uit de jaren negentig die door de Hoge Raad was terugverwezen naar het gerechtshof omdat er ontlastend bewijs was opgedoken. Hij moest nog zeven maanden zitten maar was geschorst onder voorwaarden. Hij kwam in 2012 op vrije voeten als hij zich wekelijks zou melden op een vast politiebureau, zou slapen op een vast adres en het land niet zou verlaten. Om die voorwaarden vreesde hij voor zijn leven, zei Meijering. Hij was daardoor gemakkelijk te traceren. Hij vroeg verruiming van de voorwaarden maar het OM keerde zich daartegen en het hof wees dat af.

Levensgevaar

De politie heeft Martha in 2012 expliciet gewaarschuwd dat hij zou worden doodgeschoten. Eind vorig jaar deed Martha aangifte van poging moord nadat een man hem wilde beschieten en diens wapen weigerde. De politie en het Openbaar Ministerie onderkenden het acute levensgevaar. Ze boden hem een beschermingsprogramma aan met de voorwaarde dat hij opening van zaken zou geven over wie hem bedreigde. Volgens justitie had Martha een conflict met andere criminelen.

Speculeren

Martha weigerde opening van zaken te geven. Meijering: 'Hij heeft dat geweigerd omdat hij niet weet wie hem bedreigt. Hij kan alleen speculeren. Het heeft dus geen zin te praten. Niemand schiet er wat mee op. Hij kan alleen zichzelf nog meer in gevaar brengen door bijvoorbeeld iemand vals te beschuldigen.’

Ruimhartiger

Meijering vroeg zich af waarom Martha niet meer mogelijkheden waren geboden om zich te beschermen. Bijvoorbeeld in een programma of waarom justitie niet ruimhartiger was geweest in de voorwaarden voor de invrijheidstelling. 'In de opsporing mag alles in dit land, veel meer dan in veel andere landen. Maar het systeem slaagt er niet in een mensenleven te beschermen.’ Hij stelt voor een commissie te laten bekijken hoe beter om kan worden gegaan met bedreigingen en geweld in het criminele milieu.

{youtube}w_-nZiEJyso{/youtube}